BLOG 2021


leeg

Lege plaatsen

Het jaar 2020 is voorbij. Een jaar met veleverliezen. Een jaar met bedreigingen door het covid-19 virus waardoor er nauwelijks contacten mogelijk waren.

Is er wanhoop ? Ja, vooral in de gezinnen met verlies van geliefden, met verlies van werk, met verlies van toekomst, gezinnen met ernstig zieken. Uiteindelijk waren er vele momenten met lege plaatsen aan onze tafels, door gesloten grenzen, door overlijden van dierbaren of anderszins.

Maar er waren ook onwaarschijnlijk mooie momenten vvan zorgzaamheid in de vorm van over en weer bezorgde lekkernijen, met een enkel bezoekje aan familie met inachtneming van een veilige afstand, met het gebruikelijke onderhoud van graven van hen die deel uitmaakten van dit leven, met vele prachtige handgeschreven kaarten ter gelegenheid van hoogtepunten, met onverwacht fraaie bloemen. Er waren ook onwaarschijnlijk mooie en onverwachte bezoeken aan onze tafels ! Dat geeft moed ! “Hout moet !”. Het Licht komt terug in 2021 !

Motto voor 2021: “Liever te dik in de kist dan een plek aan de tafel gemist”.

Lege plekken / YouTube

Hoe het licht verschijnt / YouTube

A carol for the absent.docx.pdf

2020-12-31

terug

1920

Heb je een moment genomen om terug te kijken naar 2020 ? Heb je de winsten en verliezen tegen elkaar afgewogen ? Wat heeft je in het afgelopen jaar het meest verblijd ? Wat heeft je het meest geraakt ? Wat wil je beslist niet nog een keer meemaken ? Ben je slimmer geworden in je beoordelingen ? Waarin werd je het meest teleurgesteld ? Wie vooral heeft een positieve bijdrage aan je leven bezorgd ? Werd je fysiek geraakt door COVID-19 ? Welke zorgen neem je mee naar 2021 ? Waar verheug je je het op voor wat betreft 2021 ? Ik kan op alle vragen een antwoord geven. Jij ook ?

Terug naar 2020 / YouTube

Terug naar 1920 / YouTube

2020-12-30

bubble

BUBBLE

Het feit nu is: we kunnen ons als mensen, als geliefden, als ouders en als kinderen nauwelijks verplaatsen. We worden geacht in de eigen ‘bubble’ te blijven. En we zitten nu in de donkerste dagen op het noordelijk halfrond. Heb je al een oplossing voor jezelf bedacht ? Of berust je in het feit dat de fysieke sociale contacten voor lange tijd beperkt blijven nu er verwacht wordt dat het nog wel een jaar kan duren voor iedereen een anti-COVID vaccinatie heeft ontvangen ?

Kan het immateriële erfgoed TOP 2000 je een beetje helpen ?

Info Regering

TOP 2000

2020-12-28

kerst '20

JACINDA

Kerst 2020 is voorbij. Heb je je dieet even gelaten voor wat het is ? Was het ondanks alle beperkingen toch fijn ? Had je enige vorm van rust ? Maakte je tijd voor reflectie ? Was er toch een glimlach ?

Kerst in de Notre Dame 2020

2020-12-27

kl903

SHEREMETYEVO

Ik deed mijn best om de datum 12 12 te omzeilen … op die datum was ik vanaf 2012 van de radar verdwenen … op die datum was ik vanaf het jaar 2013 steeds bij mijn partner in Moskou.

KL903.pdf = meer tekst

2020-12-25

anders

RUSLAND ANDERS

Wat weet je van Rusland anders dan wodka / straathonden in de metro / matroeska's / langste spoorweg / subtropische zones ? permafrost ? een samovar ?

20-12-24


covid-19

HOPKINS

Wat een ramp, in 2020 ! Had je ooit gedacht dat we door zo'n miniscuul dingetje als een corona-virus geveld zouden worden ?

per 2020-11-19

56.407.000 global cases

01.352.000 global deaths

k-saus

Andijvie met karnemelkse saus

Een van de kenmerken van een besmetting met COVID-19 is het verlies van smaak en geur. Hoewel ik bijna besmet raakte, toch was ik 10 dagen in quarantaine, voor de zekerheid.

Het vermogen om te ruiken en te proeven ben ik gelukkig niet verloren geweest of geraakt.

Kan jij de smaken en geuren van voorheen oproepen in je geheugen ? Herinner jij je de smaak van stoofpeertjes ? Herinner jij de geur van het brood in een échte bakkerij in de vorige eeuw ? Herinner jij je de smaak van de maandagse tomatensoep in het ouderlijke huis = zondagse soep met wat extra tomaten ? Herinner jij je de geur van het Belgische stoofvlees met een stampport van andijvie vanuit de pannen van je oma ? Herinner jij de smaak van het eerste Italiaanse ijs ? Herinner jij je de smaak van ‘karnemelkse saus’ met bruine bonen en uitgebakken spekjes ?

Karnemelkse saus. Ik herinner het me. Gekookte aardappelen, sla aangemaakt met augurken/uitjes en slasaus uit een fles, gebakken spekjes, bruine bonen als basisgroente, en dan die vreemde saus. Een saus die niet te definiëren was, een saus die er niet aantrekkelijk uitzag, maar toch ook een saus die de maaltijd compleet maakte. Herinner jij je dit nog ?

Wie kan deze saus nog maken ? Wie kan dit gerecht nog maken volgens origineel Achterhoeks recept ? Ik kan het ( nog ) niet ...

Graag jouw reactie > bluepotatoes-nl@outlook.com

RECEPT / Gelderlander

GEUR

KAMPIOEN

2020-12-23

gelato

Italiaans ijs

Ook dit bericht maakt deel uit van mijn digitale geheugen. Italiaans ijs. “Wat nu weer?” zal je denken.

Op de leeftijd van 8 jaar mocht ik voor het eerst op vakantie. Een dierbare oom en tante op grote afstand hadden ingezien dat mijn leven meer uitdagingen behoefde, vandaar de uitnodiging.

En daar ging ik. Met de trein van Aalten naar de grote stad Arnhem. Met de witte portemonnee van mijn moeder op zak. Hoeveel guldens zaten daar in ? Ik heb geen idee. Ik was het reizen per bus door het boerenland wel gewend ( van/naar opa en oma in het dorp ) maar met een machine op stalen rails, dat was toch wel even wat anders. Ik was blij te worden opgehaald door oom Pieter. We reden een stuk met de trolleybus, het was een wereldwonder op wielen, en gekoppeld aan niet te begrijpen kabels in de lucht.

Noorderweg te Oosterbeek. Daar mocht ik twee weken verblijven. Wat een luxe ! Ja, we bezochten de post-glaciale / alluviale vlaktes langs de Rijn, bij de Westerbouwing. We scheerden steentjes over het wateroppervlak. Niet eerder zag ik in levende lijve grote Rijnaken voorbij komen. Wat was dat nieuw, wat was dat fijn !

Het allermooiste van deze twee weken: elke dag een ijsco van een Italiaanse ijsmaker in de Noorderstraat. Gelato Italiano. Ik kan me de smaak nog helemaal voor de geest halen. En daarna heb ik nooit meer zulk origineel en heerlijk ijs geproefd.

De reis terug naar huis was met een van de eerste door de firma DAF geproduceeerde personenauto’s ( hetzelfde type auto welke later door mijn opa – niet in het bezit van een rijbewijs - in de prak werd gereden ).

Het was een eerste blik op de wijde wereld. Het waren de eerste ervaringen in het verkennen van de wereld. Dank voor dit alles !

Italiaans ijs

Westerbouwing

DAF

Trolleybus

2020-12-22

woorden

Russisch veld / 1968

Woorden zijn belangrijk in onze communicatie. Soms zijn de tonen en de melodie van muziek voldoende om ons uit te drukken. In 1968 had ik voor het eerst een platenspeler, de eerste single was van de Bee Gees / Words. Ik begreep toen nog niet het belang van de woorden.

Maar ook zonder woorden kun je verstaan wat er ‘gezegd’ wordt. Eddie Vedder toonde zijn respect aan de 9 slachtoffers van het Roskilde festival ( 30 06 2000 ) door daarna slechts 9 keer live ‘Arc’ te zingen. Ik vind het indrukwekkend.

Sommige films kun je ook zonder ondertiteling begrijpen. De verhaallijn in ‘Russisch veld’ (1968) is een prachtige vertolking van het leven van Russische landarbeiders ten tijde van de USSR. Als je je verbonden voelt met het werken op het land, met tractoren, met de geschiedenis … dan is het een juweeltje.

Bee Gees - Words / YouTube

Vedder - Arc / YouTube

Russich veld / YouTube

2020-12-20

libre

LIBRE

" Nous prendrons le temps de vivre

D'être libres, mon amour

Sans projets et sans habitudes

Nous pourrons rêver notre vie

Viens, je suis là, je n'attends que toi

Tout est possible, tout est permis

Viens, écoute ces mots qui vibrent

Sur les murs du mois de mai

Ils nous disent la certitude

Que tout peut changer un jour

Viens, je suis là, je n'attends que toi

Tout est possible, tout est permis

Nous prendrons le temps de vivre

D'être libres, mon amour

Sans projets et sans habitudes

Nous pourrons rêver notre vie ".

Zullen we onze vaccinaties in mei 2021 hebben gehad ?

Moustaki / YouTube

2020-12-17.

lockdown

Message by Dutch Government

Ja, het is nodig om het land grotendeels op slot te doen. Er waren en zijn nog steeds teveel contacten tussen mensen, en teveel reisbewegingen.

Het heeft niets uitgemaakt dat ik vanaf maart 2020 mijn contacten tot een absoluut minimum beperkte, het lijkt niet van belang te zijn geweest dat ik fysiek contact met bloedverwanten vermeed, het lijkt een vergeefse poging te zijn geweest om altijd thuis te blijven ( afgezien van beperkte bezoeken aan een supermarket / bakker / postkantoor ), want vele ‘anderen’ hielden hun feesten toch wel, vele ‘anderen’ hielden geen 1,5 meter afstand, en vele ‘anderen’ vierden hun ‘Black Friday’ en op aankopen gerichte momenten toch wel. En vandaag zijn er lange rijen bij de incheckbalies voor vluchten naar o.a. Curacao, dat naast de ‘opstandige Mongolen te Urk ( hun eigen bewoordingen ! ) met vuurwerk in de nacht. Ik begrijp het niet. De ernst van COVID-19 is bij velen nog niet doorgedrongen. Geen familieleden of kennissen die door het corona-virus zijn bezweken ?

Dan nu een gehele lockdown in het land. En dan nóg verneem ik van een open drankenwinkel als een winkel voor essentiële aankopen terwijl ik niet eens meer een laatste extra Kerstkaart kan kopen ? Alleen de HEMA begreep het: vanaf morgen compleet gesloten.

Tekst van de Nederlandse regering

2020-12-16
Ook deze blogtekst maakt deel uit van mijn digitale geheugen.

lovey


Een Canadese natuurliefhebber en beschermer van dieren beschrijft op een prachtige wijze zijn relatie met de natuur en specifiek met de dieren in de wildernis van Alaska. Het begrip bescherming speelt daarin vaak een belangrijke rol.

Een eland met de naam Lovey beschermt haar kroost tegen beren en andere gevaren, en zoekt vaak de bescherming van het enig bewoonde huis in een gebied zo groot als half Nederland. De eland komt regelmatig even contact zoeken, en moet dan kiezen tussen kroost beschermen of de bewoner ( en zijn kat ) verdedigen.

Bij onzekerheid, bij spannende situaties heeft de eland al zeker gedurende bijna een decennium de juiste keuzes weten te maken. Overleving niet alleen vanuit kracht, maar ook vanuit slimheid.

Advies van Dan: “Vraag jezelf bij lastige beslissingen altijd af wat Lovey gedaan zou hebben”.

( geïnspireerd door en met toestemming van Dan )

Dan Akshiloh

2020-12-13


dankbaarheid

Marianne

Er is een tijd van leven. Er is ook een tijd van het verlaten van de wereld. Maar hoeveel tijd krijg je ? In de afgelopen 12 maanden zag ik in mijn omgeving veel mensen een afscheid moeten nemen van het leven. Waren zij aan het natuurlijke einde van een leven ? Of was het een naar menselijke maatstaven veel te vroeg einde ?

Mijn moeder verlangde heel duidelijk naar een nieuwe ontmoeting met haar eerder overleden partner en haar zo vroeg gestorven kind. De vader van mijn geliefde was bang om zijn eerdere vrouw en zijn kind achter te laten, maar kon tegelijkertijd bij het verscheiden ook verlangen naar zijn moeder en gesneuvelde vader. En op dit moment ben ik me bewust van de angsten en vertwijfelingen bij familieleden …

“Dearest Marianne, I’m just a little behind you, close enough to take your hand. This old body has given up, just as yours has too, and the eviction notice is on its way any day now. I’ve never forgotten your love and your beauty. But you know that. I don’t have to say any more. Safe travels old friend. See you down the road. Love and gratitude. Leonard.”

Van oorsprong was het niet bedoeld als een lied van ‘verbreking van het contact’ maar wel als ‘Come on, Marianne’. Ik vind het prachtig. Herken je de dankbaarheid in jouw situatie ?

Marianne

2020-12-11

vrede

Peace and Love or Else

“Wat was de vrede mooi toen het nog oorlog was” ( Gerrit Kouwenaar )

Wat hadden we een rust toen er nog hard gewerkt moest worden

Wat hadden we het goed toen we niets hadden

Wat was er een licht toen het nog donker was

Wat was er veel liefde toen er nog haat was

Wat was er veel warmte toen het nog koud was

Wat konden we veel zien toen ons zicht beperkt werd

Wat konden we veel toen we niets mochten

(inspired by A.Hoek)

U2

2020-12-07

rugzak

MIGRATIE

Ik was blij verrast met een vraag van een voormalige docent-collega over een begrip dat even aan de aandacht was ontsnapt. ‘Megalopolis’ is het antwoord, met als voorbeeld BosWash. Nee, het is geen wasmachine van Bosch ( zie de link ).

Maar dan is het onvermijdelijk en tegelijk prettig dat je weer teruggeworpen wordt naar waar je kennelijk goed in was: lesgeven, en dan met name de creativiteit die de Aardrijkskunde verlangt en geeft. In een mum van tijd kwamen er honderden bestanden in de computer voorbij. Blijkbaar had ik ze bewust niet heel erg goed uit mijn zicht verwijderd.

En de teksten en beelden geven nog steeds plezier. En dan zie je toch weer dat mijn vader een goede zet heeft gedaan ( zie blog: rijder ).

Ik heb een grote bewondering voor de collega’s in het vak Aardrijkskunde die elke dag hun bestanden moeten bijwerken, immers de wereld verandert elke dag. Er zijn elke dag nieuwe inzichten in de relatie tussen tijd en ruimte, nieuwe migratiestromen, nieuwe ontwikkelingen wat betreft de klimaatcrisis, nieuwe verhoudingen in de geopolitiek. Bewondering voor hen, vooral omdat een groot deel van het onderwijs nu door covid-19 noodgedwongen op afstand wordt gegeven.

De rugzak met herinneringen is er nog.

Uit de oude doos:

BosWash / WiKi

Migratie / YouTube

MIGRATIE.pdf

2020-11-30

niets

BOODSCHAPPENBRIEFJES

Vandaag is het Niet-Winkeldag, een dag waarop we helemaal niets kopen, een dag ooit begonnen uit protest tegen de westerse consumptiecultuur. Maar doen we dat ook ?

Onze manier van winkelen is in de afgelopen kwart eeuw flink gewijzigd. Twintig jaar geleden ging je naar de winkels omdat je iets nodig had. Je ging dus heel gericht winkelen: je kocht alleen dat ene ding en ging vervolgens weer naar je huis. Maar nu is winkelen een uitje geworden, een moment waarbij je veel dingen koopt die je niet per se nodig hebt. In ieder geval spullen met een flinke korting waar je niet lang over na hoeft te denken, en die je niet wil missen.

Toch zijn er vele mensen die met een boodschappenbriefje op pad gaan, een fysiek briefje maar ook op een smartphone. Die fysieke briefjes liggen nogal eens verdwaald in een boodschappenkar, het is voer voor psychologen: wie koopt er zoveel melk ? wie doet er boodschappen voor de buren en waarom ? waarom 86 pakken kattenvoer ? waarom een boodschappenbriefje op de achterkant van schuurpapier ? waarom staan de aanstaande aankopen op een envelop van de Belastingdienst ? waarom zuurkool / boerenkool / rookworst doorgestreept, en andijvie/ speklappen laten staan ?

Kan je tevreden zijn met wat je al hebt ?

Psycholgie van het briefje

2020-11-28

tocht

TREK by SPENCER&ANTFOOD

‘Oude vrienden maken’.

Dat klinkt ongemakkelijk, onbekend, vreemd. Maar het is toch niets anders dan het ontdekken dat je je vriend / partner eigenlijk al heel lang kent ? Het betekent toch niets anders dan dat je de puzzelstukjes van vorige levens en nu in elkaar gaat passen ?

Je herkent toch zeker wel dat er vele eerdere onbewuste ervaringen samen zijn geweest ? Ook jij herkent toch wel onbewust de geuren / sferen / emoties / landschappen van een vroeger samen zijn, van een eerdere ontmoeting ?

Het is toch niet anders dan dat je van daaruit weer nieuwe paden van het leven ontdekt ? Met de ogen wijd open kijkend naar waar er op ons pad komt ? De tocht gaat verder, toch ?

TREK / Spencer&Antfood

" I look for your face in the morning light
A warm glow dances on your cheeks and eyes

I can't forget all those times that we spent
Finding each piece of ourselves
Couldn't stop our ascent

Across a new sky
Making old friends
Paths lead to places we'll find
Here's where we begin

Take every day, make it something new
With eye wide watching everything we do

I can't forget all those nights that we spent
We moved with our feet never touching ground
Couldn't stop our ascent"

2020-11-26

haest

Heast as nit

Het leven vergeleken met een zak met kauwgomballen: aanvankelijk eet je gulzig, nauwelijks goed proevend. Er immers genoeg. Wat later: de meeste kauwgomballen krijgen het juiste kleurtje, ze zijn aangenaam, ze verrijken je ervaringen.

Er komt ook een leeftijd dat je de bodem van de zak met voorheen vele kauwgomballen ziet. Nog een paar stukjes snoep te gaan. Zal ik het blauwe snoepje pakken ? Of misschien de rode ? Hoe lang geeft het je de gewenste smaak ?

Kan ik de voorraad met kauwgomballen nog aanvullen ? Nee ! Je moet het doen met wat er is, met wat er nog beschikbaar is.

Dat betekent voor ons, in elk geval voor mij, dat je het intens moet beleven, dat je moet genieten van wat er nog is. Dat betekent ook een zorgvuldig omgaan met de mensen die je lief zijn, een zorgvuldig omgaan met de mensen die er toe doen. Dat houdt ook in dat je wellicht keuzes maakt die je niet zou hebben gedaan bij een overvloed aan kauwgomballen.

"Heast as nit, wia die zeit vergeht?"

Herkenbaar ?

Haest as nit / Goisern

2020-11-24

donker

CHRISTMAS LIGHTS

Het wordt alweer vroeg donker op het noordelijk halfrond. In Moskou ging de zon onder om 16:13 uur en in Nederland om 16.44 uur, lokale tijden. Maar er was geen zon te zien: er is sneeuw in Moskou, het is bewolkt in het dorp. Er is geen enkel blad meer te bekennen aan de berken. De tulpen wachten geduldig onder een laagje aarde.

Het is het ritme van de natuur. Het is het ritme waar we ons steeds bij aanpassen. Maar altijd met een bepaalde weemoed, immers we laten de zon en de aangename temperaturen achter ons. En we weten niet wat de volgende zomer gaat brengen. Kunnen we ons in de komende zomer weer vrij bewegen ? Zijn de aangekondigde anti-covid-19-vaccins afdoende ? Zijn ze voor ons allemaal beschikbaar ?

In Nederland is het een gewoonte om eerst na 5 december thuis een kerstboom te plaatsen, met veel lichtjes. Maar, we willen nu al het licht in onze huizen plaatsen, we willen nu al warmte en gezelligheid. Ik zie dat velen al in het midden van de maand november lichtjes aanbrengen, ik zie dat er al kerstbomen worden geplaatst. We zijn op zoek naar bevrijding, naar de vroegere werkelijke levens, naar LICHT.

Mijn drie buurkinderen verheugen zich nu op de vele lampjes in de wederzijdse tuinen. Om 17:00 uur gaat het weer gebeuren !

Christmas LIGHTS

Lights will guide you

2020-11-21

agapē

Fatherly Love ...

Wat een fantastische korte film ... hoe bestaat het dat deze beelden een geruststelling geven ? Al in 2011 was deze film beschikbaar via een collega te Thessaloniki.

Het blijft confronterend, het blijft echt, het blijft mooi !

2020 11 19

Agape, Greek agapē, in the New Testament, the fatherly love of God for humans, as well as the human reciprocal love for God.

meer films om te te bewaren ...

haan

PAPKLOK

Ik probeer elke dag rond 06:00 uur met de dag te beginnen. Meestal lukt dat wel.

Ik woon in een dorp nabij een stad, en in dit dorp is er nog een fervente liefhebber van kippen en hanen. Met name die hanen verwelkomen steeds weer de nieuwe dag. Dit hoort bij een dorp, dit hoort bij een landelijke omgeving waar we vroeger rond 9 uur in de avond via de papklok van de plaatselijke kerk te horen kregen om ons gevoeglijk te bed begeven. Zouden we ons werkelijk voegen naar de papklok dan missen we de inhoud van vele programma’s geserveerd door de TV. De vraag is of dat een werkelijk gemis is.

Passen kerkklokken en hanen bij 2020 ? Eigenlijk niet. We hebben zovele analoge en digitale klokken om ons te herinneren aan bedtijd. Maar er is in de avond vaak nog zoveel te doen, naast een maaltijd preparen en de afwas doen. We zijn dan in contact met velen, dichtbij of verder weg.

Dankzij Internet / WhatsApp / Telegram kunnen we 24/7 in contact zijn met anderen. Tijd en afstand bestaan niet. Dat is ‘tijd-ruimte-compressie’ volgens Ullman / Castells.

Een fris en zojuist gewassen dekbed behoudt de warmte van je lijf, en biedt comfort. Dan maakt het tijdstip eigenlijk niet meer uit. Een paar bladzijden lezen van een nieuw boek, en dan val je in slaap. Tot het moment dat op grote afstand een paar hanen de nieuwe dag aankondigen.

" Geen enkele afstand door plaats of tijd kan de vriendschap verminderen van degenen die grondig overtuigd zijn van elkaars waarde." (Southey)

Papklok

Ullman

Castells

Rolling Stones

Robert Southey

2020-11-17

зрение

het oog ziekenhuis

In het Russisch is er slechts één variant om ‘ik heb een goed zicht’ uit te drukken, om te zeggen ‘ik heb door geboorte een goed zicht’: У меня хорошее зрение. Dus het werkwoord is "зрение" [zrenie] zonder toevoegingen.

Goed kunnen zien. Ik kan goed zien. Met gebruik van een bril en/of lenzen. Dat lijkt een vanzelfsprekendheid, maar dat is het niet.

Op de leeftijd van 9 jaar ontdekte tante BD dat ik nauwelijks letters op voorbijkomende vrachtwagens en bussen kon lezen. En binnen de kortste keren zat ik tegenover oogarts Zandbergen die spreekuur hield in mijn geboortedorp. Voorzien van een jaren ’50 bril kon ik daarna zelfs nummers van voorbijkomende treinen lezen. En het lezen van boeken werd weer een plezierige aangelegenheid. Pietje Bell, en Biggles.

Ik vond het bijna vanzelfsprekend dat ik voortaan goed kon zien. Maar met de jaren gingen de ogen achteruit, door intensief gebruik, door leeftijd, door het aanschouwen van teveel mooie dingen. Nog steeds is het elke dag een wonder dat ik alle bewegingen en kleuren kan ervaren.

In dit kader is het oneerlijk te weten dat mensen die je lief zijn op relatief jonge leeftijd geen sterren aan de hemel kunnen ontwaren, dat er een ernstige vorm van staar is ontstaan ( bewezen mede door COVID-19 ) en dat zij binnen enkele dagen twee ogen moesten laten opereren, met geen onverdeeld succes: berichten op WhatsApp zijn nog niet goed leesbaar, de inrichting van het huis komt ‘blurred’ op je over, de computerschermen op je werk zijn nog mistig, je herkent mensen allereerst alleen aan hun stem.

Voor wie het betreft: ik wens jullie een voorspoedig “У меня хорошее зрение”.

Pietje Bell

Biggles

Je ogen 1

Je ogen 2

2020-11-14


stadtluft

GAZELLE

“ De avond lijkt nog lang. De polders met hun door kroos bedekte slootjes lokken. De zwarte Gazelles met hun ladingen zwoegen verder. De tweeling valt in slaap, vermoeid door het aanschouwen van zoveel natuur en warmte. Momenten om te bewaren. “

De bovenstaande regels zijn slechts een fractie van hetgeen ik de tweeling naliet, in een oneindig groot document. Een verhaal over ‘kinderen als lucht’. Maar … lucht kan je niet bezitten, het is geen koopwaar. Je kan het niet bezitten om weer te verkopen als bonte kralen. Je kan je kinderen niet ontvoeren en slechts een handgeschreven viltstift-mededeling achter laten.

“Ja, ik heb zorgvuldigheid betracht vanaf uw zorgvuldig geplande vertrek, kinderen incluis. Ja, ik ben trouw gebleven aan mijzelf, aan mijn verplichtingen. Ik heb alle door u verstrekte bittere pillen geslikt.”

Het is reeds lang gedaan. Veilig binnen de muren van de eigen wereld nu. “Stadtluft macht frei”. Ik werd een vrij mens in de wetenschap dat ik alle vernederingen op eigen kracht had doorstaan. Ik kan nu nieuwe schoenen kopen. Met ‘nieuwe voeten’ kan ik de wereld in vrijheid verkennen, al duurde het destijds langer dan 1 jaar en 1 dag.

GAZELLE

STADTLUFT

2020=11-12

rijder

EASY RIDER

Augustus 1970. Ik moest de voorbeeldige zoon zijn. Dat was beklemmend. De bromfiets was een protest. De witte Tomos was een voorbeeld van een doorn in het oog van de ouders.

Mijn ontwikkeling zou stoppen, of was al gestopt, bij een door ouders beoogde nabije vervolgopleiding. Wonderwel begreep mijn vader dit en acteerde actief bij mijn vertrek uit het ouderlijk huis. Ik kon een studie volgen in een stad op afstand, verlangend naar een eigen leven maar zonder te weten hoe te leven, 18 jaar jong. Ontheemd - bang – eenzaam – niet handig in sociale contacten want niet geleerd.

In de eerste week in een voor mij overweldigende en vreemde samenstelling van huizen, deed ik alles wat ouders en God hadden verboden: 3 x film Woodstock, 3 x film Easy Rider, elke dag patat/cola/mayonaise … en elke dag laat naar bed.

Maar ook vele pluspunten:

  • nasi goreng uit blik van Suzi Wan ( uit de provisiekast van ouders )
  • delen van voedsel met studievriend
  • oneindig veel fietstochten buiten de stad om de band met het platteland te behouden
  • goede colleges met strenge leermeesters
  • mijn eigen boekenplank van 40 muurstenen en enkele paars geschilderde planken ( alles vervoerbaar per fiets )
  • Beethoven’s 5e symphonie / Spivakov / deel 2
  • een Arizona-fiets … waarover later meer …
  • en dan uiteindelijk de eerste ontmoeting met Leonard Cohen, 1974 …
  • het duurde wel even, enkele decennia, uiteindelijk voldoende gekwalificeerd met hulp van een sterke kern van studiegenoten

Belangrijkste pluspunt: dankbaarheid voor deze kansen in het leven ! Was ik dan toch een ‘easy rider’ ?

SPIVAKOV

EASY RIDER

SUZIE WAN

TOMOS

2020-11-11

wilhelmina

WILHELMINA

De dorpsomroeper verkondigde het nieuws, later vernamen we al de nieuwigheden via pamfletten en kranten. En wellicht herinner je je dat het nieuws alleen via de radio werd uitgezonden. Ik herinner met vooral de radio-uitzendingen van 13:00 uur, met aansluitend het weerpraatje voor de landbouwers.

En daarna voorzag de radio ons van hoorspelen en muziek, vooral veel muziek. ‘Arbeidsvitaminen’ … een ieder was gekluisterd aan de radio. En de pubers hadden ‘Radio Noordzee’ en ‘Radio Veronica’ ontdekt, illegale zenders, maar ze konden de massale verspreiding van muziek ervaren, o.a. het Woodstock festival.

Eén van onze grootouders had al vroeg een TV, in het begin van de jaren ’60. Ik herinner me dat opa P naar series van Willy Millowitsch keek, en bokswedstrijden met Cassius Clay.

De allerlaatste keer dat ik samen met opa P naar de TV keek: de begrafenis van ZKH Koningin Wilhelmina. Ik herinner me daarbij dat ik voorafgaande aan de uitzending extra ‘stoppen’ bij Rhebergen moest kopen, voor het geval dat er een kortsluiting zou zijn.

MILLOWITSCH

WOODSTOCK

CLAY

WILHELMINA

2020-11-01

verdwenen

VERDWENEN

Je woont al decennia met plezier in je dorp of stadje. Je kent vele mensen, en je woonplaats is voorzien van al wat je nodig hebt. Dan wordt de rust verstoord. Je plek moet plaats maken voor de winning van energie zoals bruinkool en hydro-elektriciteit, een uitbreiding van een haven, of je dorp zakt weg in de smeltende permafrost. Soms verlaten jongeren de plaats op zoek naar werk elders waardoor voorzieningen ook verdwijnen. Het is een ramp voor de bewoners, alle vermeende zekerheden zijn weg. Al helemaal na een vernietigende aardbeving.

VERDWENEN

2020-10-31

27


De klok gaat maar door, de klok van het leven is niet te stoppen. De nachten zijn beduidend langer, de avonden beginnen vroeg, en de jaren vervagen.

De jongste kinderen bereikten vandaag de leeftijd van 27 jaar. Ze kwamen destijds in de vroegste vroegte, en ze verdwenen in de mist. De vragen heb ik verlaten.

De mist in de vroege ochtend van deze 30 oktober ging over in regen en wind, en al vroeg in de namiddag werd het donker.

YELLOW

2020-10-30

herfst

Vivaldi - Autumn

De herfst deed onmiskenbaar zijn intrede. De nachten zijn beduidend langer, en de avonden beginnen vroeger mede door het instellen van de zomertijd. In een ‘normale’ herfst zouden we vrijwillig wat meer binnen blijven, en zouden we ons gaan voorbereiden op feesten als Sinterklaas en Kerst. Maar gaan we deze feesten wel vieren ? De enorme toename van de online verkopen doen vermoeden van wel, of is het slechts een afkopen van de ellendige gevoelens vanwege COVID-19 ?

We worden geacht in de eigen bubbel te blijven om verdere besmettingen te vermijden. We mogen nog wel naar buiten om levensmiddelen te kopen, om een wandeling te maken. We mogen drie mensen thuis ontvangen. Dit had ik aan het begin van het jaar niet voor ogen. En Fauci verwacht dat pas uiterlijk begin december duidelijk wordt of een van de coronavaccins die nu getest worden veilig en effectief is, en dat een wijdverbreide toepassing van het vaccin pas halverwege 2021 aan de orde zal zijn. En dan is nog helemaal niet duidelijk of de transportmaatschappijen het vaccin op de juiste plaatsen krijgen vanwege de bijzondere eisen welke aan het vervoer worden gesteld.

Kortom: we zullen nog even geduld moeten betrachten, nog even moed moeten houden, nog even bij elkaar uit de buurt moeten blijven. Dan toch maar een nieuwe online aankoop om de komende dagen wat feestelijker te maken ?

V&D

HARRODS

VIVALDI / YouTube

2020-10-26


volhouden

VISA

Je leest over de ongelooflijk grote aantallen mensen die het slachtoffer zijn geworden van COVID-19 … je ziet de eerste helikopters met patiënten al weer vliegen naar een nabij gelegen land waar men zo vriendelijk is om hen verder te verzorgen … je hoort de treurige verhalen van mensen die hun geliefden niet kunnen begeleiden in ziekenhuizen ver weg … je voelt je beperkt nu door je niet vrij kunnen bewegen of onbevangen op bezoek te kunnen gaan bij de mensen die er toe doen …

Hoe kijken we hier over een jaar naar ? Hebben we over een jaar voor iedereen een vaccin beschikbaar ? Is er nog een blijde toekomst ? Kunnen we elkaar ooit weer omarmen als voorheen ? Hoe zou een eerste zoen na meer dan een jaar voelen ?

Hoe gaan we dit doen ? Zijn we nu wel voorzichtig genoeg bij het doen van boodschappen ? Hoe blijven we gezond ? Doe ik genoeg om COVID-19 uit de weg te gaan ? Doen we met z’n allen genoeg om COVID-19 te verslaan ? Zijn digitale en telefonische contacten afdoende om deze nare tijd te overleven ?

JA, we blijven volhouden ! Mijn partner op zeer grote afstand, de mensen die er voor mij toe doen, de mensen nabij … Ja, we blijven volhouden ! Jij ook ?

“Wonders are waiting to start” (Ross)

2020-10-23

koken

Borsch

Je hebt alle kranten gelezen, je huis is een beetje op orde, je hebt alle rondjes in je omgeving al gelopen, je zag de zoveelste duiding van corona-experts op de tv. En nu ? Zelf – nog vaker – je eigen eten maken, veilig in je eigen keuken ? Voor mij is het steeds weer een genot om met een beperkte hoeveelheid verse producten toch een lekkere, volwaardige maaltijd op het tafeltje voor de TV met het 18:00 Journaal te plaatsen.

Voorheen nooit gekookt voor jezelf ? Heb je er nu zin in gekregen ? Heb je er nu tijd voor ? Ervaar je ook de warmte en genot van – nu het rond 5 uur al gaat schemeren – lampjes aan in de keuken, een hoop spullen om te snijden en te bereiden, de geuren van verse groentes, de sissende geluiden van bakkend vlees of vleesvervangers, en wat kruiden uit een potje ? Er is geen ‘haute cuisine’ nodig, gewoon alleen de haalbare gerechten. Herkenbaar ?

En toen zag ik dat mijn keuken niet zo slim is ingericht, en dat er nog wat duurzaam gereedschap ontbreekt. Het vervolg laat zich raden. Eet smakelijk !

DELICIOUS

EDWIN / YouTube

2020-10-22

prof

JE SUIS PROF, JE SUIS SAMUEL

Duizenden Fransen over het hele land eerden op zondag 18 oktober de nagedachtenis van geschiedenisleraar Samuel Patit, die werd vermoord door een terrorist. De acties vonden plaats in o.a. steden als Parijs, Marseille, Toulouse, Bordeaux, Lyon.

Premier Jean Castex: "Je zult niet in staat zijn om ons uit elkaar te drijven en te intimideren. Frankrijk is ondeelbaar",

Zullen we vandaag allemaal om 16.30 uur even stil zijn? Zullen wij als docenten vrij zijn in het bespreken van wat er moet worden besproken ?

SAMUEL

HOMMAGE / YouTube

ADIEU / YouTube

2020-10-21

robot

Robot schrijft artikel

Het nieuws: KLM mag oudgedienden ontslaan • Storing online tentamensysteem UvA • Red Team: sluit scholen twee weken • Aboutaleb weer op de been • Geen besmettingen onder klassementsrenners Giro • Milieuorganisaties vrezen toename 'zwerfkapjes' • Minder parkeertransacties na gedeeltelijke lockdown • Kort geding tegen sluiting horeca • Deense moordenaar Peter Madsen ontsnapt uit gevangenis • Ruim 100.000 meisjes krijgen brief over dienstplicht, onder wie prinses Amalia • Tesla-eigenaars bereiden rechtszaak voor: ‘Veel problemen met de auto’s’ • Hoger beroep Hellevoetse branden • Systematische opsluiting van Oeigoeren • Deze tekst werd NIET door een robot geschreven.

ROBOT

2020-10-20

to love ...


Heb je een geliefde ? Heb je een stille liefde ? Heb je je beoogde liefde al benaderd met een lieve tekst ? Heb je een partner die je onwijs veel lief hebt ? Ja, in deze onmogelijk lastige tijden van COVID-19 zou het fijn dat je je gesteund voelt door je partner, door je geliefde. Vandaag … nu … het is een fijne steun wanneer je je verzekerd weet van onvoorwaardelijke trouw van een partner, dichtbij of ver weg … En wanneer je toch alleen bent:

“ May you be surrounded by friends and family, and if this is not your lot, may the blessings find you in your solitude ” (Cohen) …

ps ik ken de onvoorwaardelijke trouw van een partner, op 2500 km afstand ….

COHEN / YouTube

2020-10-18

bondgenoot

ROUTEKAART CORONA

Ik ondersteun de betekenis van a-sociaal = niet aangepast wanneer het gaat over een klein deel van de bevolking dat weigert zich aan te passen aan wat er van ons ( socius = bondgenoot ) wordt verwacht in tijden van een pandemie. Té laat ingrijpen van de regering, onvoldoende internationale wetenschappelijke oriëntatie van RIVM/OMT maar zéker ook onaangepast gedrag van een kleine groep mensen maakten een onnodig grote groep COVID-19 slachtoffers. Een ieder kent een aantal van die slachtoffers: overleden personen / of een blijvend verminderde longfunctie / of met een failliete zaak achterblijven / of met geen enkel perspectief voor ontmoetingen van partners elders in de wereld / of geplaatst op een wachtlijst voor noodzakelijke operaties / of jongeren die onmogelijk in de gelegenheid komen een gewenste partner te ontmoeten / of niet van hun 3x1 balkonnetje af kunnen.

Voor de goedwillenden: we gaan het volhouden, ook in fase 4. HMQ Elisabeth: “W’ll meet again!”. We moeten de enkele niet-aangepasten blijven aanspreken op hun niet-bondgenoten gedrag.

NL ROUTEKAART

2020-10-18

17-10

BERKENRODE - AALTEN

Vandaag zou je 94 jaar zijn geworden … zou je het hebben willen meemaken ? Het is altijd weer een dag die begint met mist, en altijd eindigt in de mist ... Ook vandaag.

De huidige beperkingen in reisgedrag vanwege COVID-19 verhinderden mij vandaag je graf te bezoeken, maar het beeld van jou is levend, de herinneringen aan jou ook. Vanavond toast ik op jou, met jouw geliefde bier, Palm !

PALM

GRAF

2020-10-17

toeval

Only Time

Voorjaar 2002. Een ultieme poging om een kind terug te vinden in de wereld. 19 jaar jong. Zestien lentes volledig uit beeld. Ook van haar kant werd er gezocht. Een oude eerste computer werd ingezet, een eerste chatprogramma ook, ICQ. Op zoek naar wat onbereikbaar was. Honderden mensen met een toch niet gewone naam. Een gok. Ik “Hoi!”. Zij: “Ben jij dat?”. Ik: “Ja!”. Zij: “Ik zie de tekst niet meer, alle kleuren lopen door elkaar”. Daarna ging het rap naar een eerste ontmoeting waarbij we elkaar een identieke CD gaven. Enya. De @ werd de symbolische knoop in de zakdoek. Een lange tijd. Maar wederom een lange tijd van afstand. Door een stom toeval is de @ nu weer een sterk symbool. Het rode en groene appeltje van WhatsApp zijn dat ook. Bestaat er toeval ?

ENYA / YouTube

2020-10-13

thuis

Traces of War

In de nacht van 9 mei 1941 werd een Britse bommenwerper door de Duitsers boven het IJsselmeer neergeschoten. Het was een Vickers Wellington met zes bemanningsleden, waarvan er nog twee vermist waren. Omdat het vliegtuig bommen aan boord had, moest het geborgen worden. Drooglegging van een deel van het IJsselmeer is gebruikt om het vliegtuig te bergen. Het was voor het eerst dat het op deze manier in Nederland gebeurde. Het herstel duurt ongeveer een maand.

Eindelijk naar huis, met een ontroerende groet.

BERGING / YouTube

Traces of War

2020-10-07

zicht

JvL

toen … had ik fijn gesprek met een leerling die gedurende een langere tijd niet mijn lessen kon bijwonen … ik bewonderde de kracht van deze 17-jarige leerling die krachtige medicijnen moet gebruiken om overeind te blijven.

daarna … je kan nauwelijks de noden van sommige leerlingen bevatten, hun wens om ‘iemand’ te zijn, vooral wanneer er geen ondersteunde ouders meer zijn … ik heb toegezegd elke dag plaats voor hem in te ruimen.

vandaag … werk ik daar niet meer … heerst er een verschrikkelijk virus in de wereld … ben ik het zicht op hem kwijt.

RIVM Mentale Gezondheid.pdf

2020-10-06


temps


Voilà, je suis là ... avec les émotions d'une soirée qui ne veut tout simplement pas devenir une nuit …

Hier ben ik dan … daar ... met de emoties van een avond die maar geen nacht wil worden ... ik zou een heleboel dingen kunnen beheersen, maar niet de keuzes van de voormalige echtgenoten, en zeker niet van de jongeren na mij ... de keuzes die nu moeten worden gemaakt in de tijd die overblijft zijn niet lichtvoetig ... wachten op groot geluk is vermoeiend en dat geeft geen rust ... toch maak ik maak mijn keuzes ... de tijd vliegt ...

Le temps passe

2020-10-04

adri

Adri & John Deere

Bijzonder… heel bijzonder...


Bijna 15 jaar geleden – op een vrijdagmiddag - had ik een onvergetelijke ervaring: met loonwerker Adri bij Wilhelminadorp: een groot aantal heen-en-weertjes in een JD 8850 (?) met een 8-schaar-ploeg meegereden.


Waarom was het zo bijzonder ?

Klik het bestand hieronder.

ADRI NL.pdf

2020-10-03

kwatta

KWATTA

Je weet niet hoe ver de centimeters van je leven gaan reiken. Je weet wél welke centimeters je reeds maakte. In tijden van COVID-19 echter maak je niet zoveel échte centimeters buiten de deur. Dan is er tijd om eens te zoeken naar wat je zoal in je huis en/of in je herinneringen tegen komt aan voorbije Nederlandse productnamen. Zegt KWATTA je iets ? Of misschien GROLI ?

Merken / NL

Merken / UK

Merken / US

Merken / Wereld

2020-09-27

brunsveld

Route van huis naar de winkelier

Februari 1956. IJskoud. Zeker een halve meter sneeuw op de weg naar de winkel van ‘Brunsveld’. Met ‘het’ boekje en een tas. Sneeuwschuivers hebben een smal pad vrijgemaakt, met wanden van sneeuw hoger dan mijn lengte. Het geluid van een laag overkomend vliegtuig beangstigde me: ik ga bedolven worden door de sneeuwschuiver … immers het vliegtuig was onzichtbaar. Met een tas vol spullen en een snoepje uit het ‘bakje’ weer terug. De kolenkachel brandt. Nootjes 4. Voor de schrik een paar dagen later ‘meegeholpen’ met brood bakken en speculaas maken, in de bakkerij van Brunsveld. Puntjes knippen aan het witbrood was mijn specialiteit !

Brunsveld

Winter 1956 / KNMI

2020-09-25


valentina

Valentina Irlando

Vooral in tijden van georganiseerde of zelfopgelegde isolatie ( als gevolg van het COVID-19 virus ) is blij nieuws altijd welkom. Op Instagram raakte ik in contact met Valentina Irlando, een nu 14-jarige die via dit medium fantastische muziek laat horen, aanvankelijk door middel van de piano. En heuse concerten zijn er ook al ! Inmiddels is er ook vooruitgang bij het bespelen van cello. Is het bijzonder ? Ja, door haar spierziekte lijkt dit onmogelijk te zijn. Maar het ís mogelijk ! Bewondering !

Instagram

ClassisFM

Website Valentina

2020-09-19

142

Into the Wild

In tijden van COVID-19 worden mensen vaak op zichzelf teruggeworpen. Vriendschappen en relaties kunnen soms onmogelijk fysiek worden onderhouden door verplichte of vrijwillige quarantaine. Dat vraagt nogal wat van wat ‘des menschen is’. De mens behoeft de andere mens voor ondersteuning, voor bemoediging ... maar vandaag is de mens er slechts via Whatsapp, GezichtenBoek of telefoon, een enkele brief, of via korte bezoekjes op 1,5 meter onderlinge afstand.

Ooit verkoos McCandless de wildernis en verbleef in de ‘Magic Bus’, maar keerde uiteindelijk terug naar huis, naar vrienden en familie. “Echt geluk is er alleen wanneer je het kan delen met anderen”. Bus 142 ging vele jaren later ook naar huis, met behulp van een helikopter.

Op zoek naar bus 142

BUS 142 gaat naar huis

Going home by helicopter

2020-09-17

lego

VW T1

Het was winter. 1959. Met Sinterklaas kreeg ik – ten huize van opa P – nieuw speelgoed. Een aanvulling op de voorraad LEGO. Een miniatuur VW-bus. Wat een blijdschap ! Er was zelfs een bijna automatische garagedeur bij, om een de VW veilig te kunnen stallen. Wat een plezier ! Hoe fijn hebben we daar mee kunnen spelen, ook tijdens visites aan o.a. de familie Breukelaar. Ouders in de ‘mooie kamer’, kinderen in de keuken.

Het was winter. 2005. Gebrek aan eten noodzaakte mij om de VW te verkopen. De auto staat nu in een Oostenrijkse vitrine. De herinneringen zijn zoet. Het aangekochte eten werd gedeeld.

LEGO collectie

VW T1

2020-09-16

oan

it giet oan ...


De handschoenen tevoorschijn gehaald, de winterjas afgestoft, de vele sjaaltjes door de wasmachine gehaald, antivries in de auto bijgevuld, winterbanden gemonteerd, voorraden spek-bonen-pasta aangevuld, 5 kuub hout gestapeld, sneeuwschuif gereed gezet, nieuwe lampjes in de kerstverlichting gemonteerd, de centrale verwarming proef laten draaien, een emmer met strooizout staat klaar, nog wat extra isolatie aangebracht in de keuken, en de schaatsen uit het vet gehaald ... wachtend op de winter … ‘it giet oan’… morgen wordt het minimaal 30 graden Celsius !

It giet oan / 1963

2020-09-13

roos

Your Favorite Tune

Deze dagen ... deze momenten ... te vaak zijn er berichten over mensen die te maken kregen met een hersentumor, zowel in de buurt als ook bij vrienden van familieleden. Het is te vaak een ongelijke strijd gebleken. De patiënten zagen hun leven geruïneerd, of zochten zelf een ‘andere toekomst’. Voor hen is er vandaag een roos welke de ultieme schoonheid van het leven weerspiegelt. En een lied van herkenning voor de achterblijvers.

VanWyck / Your Favorite Tune

2020-09-12

pasta

pasta

pasta

We gaan weer samen Italiaanse gerechten proeven. Er zullen veel verhalen zijn, veel perspectieven, veel aandacht voor dieren om ons heen, veel plannen. Sterke 'D'-mensen stappen over wat ons van elkaar scheidt, ze weten hoe ze de verbinding met het volgende deel van het leven moeten maken. Er zal voedsel op onze tafel zijn, we zullen schoenen aan onze voeten hebben.

FOOD & SHOES / Hooker

PASTA / Franco Pepe

2020-09-11

extra

jewish viennenese apfelstrudel

Ongeacht de dag, ongeacht het tijdstip, maar zeker bij de avondmaaltijd is er hier altijd een extra bord op tafel met daarbij een lege stoel. Van oorsprong een stoel voor de profeet Elia, maar nu voor de mens die zomaar langs kan komen. Een stoel die je open laat voor de vreemdeling, een bord voor de vluchteling. Het doet een beroep op onze gastvrijheid. De opengebleven zitplaats, een onaangeroerd bord, het is voor wie je verwacht, soms zonder het te weten. Nu in tijden van COVID-19 kan er niemand zomaar langs komen.

LATEN WE ETEN

SEDER PLATE tekst

SEDER PLATE YouTube

Maaltijd met afwezige

2020-09-09

zonder

without ...

Teveel mensen zijn ons ontglipt in de laatste 9 maanden. Te vaak konden we door gesloten grenzen niet aanwezig zijn bij rouwprocessen en begrafenissen aan beide zijden van de grens tussen oost en west. Teveel spullen hebben we op zeer korte termijn een andere plek moeten geven, met alleen mankracht die zich direct ongevraagd aandiende en bij voorraad beschikbaar was. Zonder. We hebben geen spullen meer die een blik kunnen werpen naar het verleden, we hebben alleen de rijke gedachten. Zonder. Een bijzonder lied, uitgevoerd door een bijzondere groep … we hoorden het tijdens het afscheid. Zonder jou ...

SCALA / WITHOUT YOU

2020=09-07

camping

campsite ...

Een vlucht. 2004. Een wanhopige poging om een veilige plek te vinden. Wanneer een relatie een einde vindt dan moeten er woonplekken worden bepaald. Moeder en kinderen blijven thuis. Vader vindt een plek op een camping. Het is aanvankelijk een logische oplossing, maar niet in een verschrikkelijk koude winter. Alleen de moedigen der moedigen brachten warm eten, waarvoor dank ! Aanvankelijk geen stromend water, geen toilet, eenzaamheid op een terrein van 3 ha. Naar het werk elke werkdag.. Ik liet vliegers aan extreem lange lijnen op, in de hoop dat de tweeling het zou zien. Een kaartje van één van de tweeling arriveerde met als adres slechts: “ MijnNaam / camping Rockanje“.

CAMPPING ROCK

CAMPING - NL.pdf

2020-09-03

straô

Straô ...

De omgeving waarin ik woon wordt gekenmerkt door stranden / zware stormen vanuit het zuidwesten / verse vis in Stellendam / ruimte / land beneden de zeespiegel / bio-eieren in Ouddorp / zilte luchtstromen / vergezichten / tradities … één van de tradities is Straô … dat is een moment waarop van oudsher de paarden van de boerderijen naar zee gaan, in het voorjaar, om de voeten te wassen, om het stro te verwijderen, om de eventuele wonden te laten behandelen door zout water … Vele ruiters zijn gekleed in traditionele kleding … Het is altijd weer een imposant moment.

STRAÔ NL

Straô YOUTUBE

2020-08-29

dijkstraat

Aalten in foto's

Het woonhuis van mijn grootouders en tevens het kantoor van mijn opa (grensverkeer / accijnzen). Mijn herinneringen: om 7 uur ‘s ochtends houtjes in de potkachel kieperen in het kantoor van opa – daarna ontbijt met een wit kadetje van bakker Frederiks aan de overkant van de straat – belegd met een plak boterhamworst , gekocht bij de kruidenier Te Hennepe uit dezelfde straat -- dit alles vergezeld van een ‘kroes’ warme chocolademelk – de schitterende groentetuin achter het pand – rondstruinen op het terrein van klompenmaker Klompenhouwer, twee deuren verder -- stoomtreinen en later DE3 enPlan X treinen op het spoor’. De grootouders hadden als adres: Dijkstraat 33.

2020-08-28

14

only time ---

Een ijsje op het terras. Midden 2019. Mijn vraag aan mijn moeder: 'Waar heb je mijn vader voor het eerst ontmoet ?' Ja, dat was toen ze 18 of 19 jaar was, bij een brand op een boerderij van Obbink. “Wat een leuke jongen stond daar”. Op het Internet vond ik een prachtig relaas van Annie Obbink waarin de brand op de boerderij wordt genoemd. De brand was in 1942, in de oorlog, mijn moeder was toen 14 jaar 😉 …( als de brand na mei was ). Ons diner daarna bestond uit een groentesoep, gebakken krieltjes met vis / dopererwtjes / worteltjes / bitterkoekjesvla. Er lijkt berusting bij mijn moeder.

ONDERDUIKMUSEUM

't SLAA

2020-08-27

leonard

Leonard ...

De basis van mijn muziek. Blues. Franse chansons. Vlaamse teksten. De ballades. Maar dan kom ik uiteindelijk weer terug bij Leonard Cohen. Gedurende decennia heb ik zijn concerten bezocht. Wat trekt me in hem aan ? Zijn songs vanuit zijn depressies, zijn eindeloze neiging tot zelfanalyse, zijn weergaloze teksten, zijn krachtige donkere stem, zijn gevoeligheid tot wereldse verleidingen, zijn Joodse afkomst. Zijn eerste uitgave van ‘Beautiful Losers’ gaf ik mee aan een eindexamenleerling, zo ook mijn eerste exemplaar van 'Songs of Love and Hate'.

my favoriet ... LIKE A BIRD / 2009

de enige échte cover / 1980

2020-08-26

francis

after francis ...

Een tweede storm dit jaar, 2020. Francis. Beaufort 9. Een groot deel van de nacht was ik wakker en vroeg mezelf af: “Zal het dak verhuizen naar het land van boeren? Zal de trampoline van de buren blijven staan? Kan mijn kat echt vliegen? Zullen de berken veel blad verliezen? Blaadjes in het zwembad van de buren misschien ook? Zal mijn buurman boos zijn? “. De antwoorden: NEE - JA - NEE - JA - JA - waarschijnlijk NEE. Ik zal mijn buren meer verse aardbeien sturen. Ik geef absoluut de voorkeur aan dit soort weer boven die mediterrane temperaturen zoals we zo'n tien dagen geleden hadden.

WINDY

NOS

2020-08-25/26

lijden

You want to suffer ...

Je komt terug omdat je wilt lijden” (Oscar Carranza-Castañeda). Oh ja, ik zou terug willen, 2001. Ik had de gelegenheid om de Mr Oscar te assisteren bij het paleontologische onderzoek in de omgeving van San Miguel. De teams ontdekten zeer belangrijke overblijfselen van o.a. de oudst bekende Canis, de grootste verzameling tertiaire carnivoren in Mexico, de oudst bekende overblijfselen in Noord-Amerika van Zuid-Amerikaanse immigranten, een bewijs van Glypthotherium. In 2008 heb ik daar voor de tweede keer gewerkt. Wat een geluk !

YOUTUBE

OSCAR

2020-08-24

skoele


Ik ben geboren in een huis gekoppeld aan een school, te IJzerlo. De eerste indrukken van een ‘school-met-huis’ zijn niet uitgewist: een wit gebouw, een wit huis, een lange gang, kolenkachels, een serre met rozen. IJzerlo 13. Een telefoonverbinding was er niet. Rennen naar boer Derk die mijn broertje met gat in z’n hoofd naar de huisarts in het dorp bracht. VW Kever. Rond het vijfde levensjaar naar het volgende huis, alweer naast een school. Dit schoolgebouw werd onder andere een paardenstal. Nu is het een woonhuis.

SCHOOL 1 / SCHOOL 2

2020-08-23

joe

JOE

Al een half jaar worden we op onszelf teruggeworpen door Covid-19. In die zes maanden had ik slechts 12 live gesprekken. Het bracht ook rust, een gewenste pas op de plaats. WhatsApp en Telegram maakten mijn wereld groter. YouTube bracht nieuwe muziek, op aanraden van een vriend annex voormalige collega. Joe Bonamassa, een virtuoos op de gitaar.

BONAMASSA / YouTube

2020-08-22

etwiek

EPPINK

Zomer 1955. Als heel erg jong kind wist ik al aan de ouders te ontsnappen. Naar het boerenland tegenover onze woning, het land van ‘oom Etwiek’. Deze man rooide op z’n knieën handmatig de winterwortelen. Met z’n knipmes maakte hij steevast voor mij een wortel schoon. Nog steeds weet ik hoe een écht biologische wortel smaakt. Het waren gelukkige momenten, waarvoor dank. Eppink / IJzerlo.

IMPRESSIE 1958 / YouTube

2020-08-21.

bibi

bibi ...

Hoeveel katten passen er in een bierpul ? Ten minste één. Een onverwacht geschenk van mijn broer in2015. Een zeer welkome indringer in mijn leven terwijl ik tijdelijk op een camping woonde. Al meer dan 15 jaar een metgezel die vaak de aandacht vermijdt en alleen naar Russische woorden luistert. Dagenlang ergens buiten leven, maar altijd naar huis terugkerend. Een kostbaar geschenk. Bibi

BIBI / YouTube

2020-08-20

gevelmakelaar

FINIAL / GEVELMAKELAAR

Het was een trieste aanblik: een boerderijtje dat in februari 2016 wanhopig de storm probeert te trotseren, op het eiland Voorne. De artefacten van vele menselijke levens lagen overal verspreid. De storm maakte een einde aan de fiere houding van de gevelmakelaar. Tot op de dag van vandaag bestaat dit stukje hout nog steeds.

FINIAL / YouTube

2020-08-17

brommers

JOY

“ Neet plat praotn’ … neet noar ‘t Walfort op zundag … neet noar ’t café … nog neet trouwn’ … gin bier drinkn’ … veur elluf uur thuus wên … haende bovven de dèkens … met Himmelfahrt allenig met de fietse noar ’t Montferland met botterhammn’ en Joy op de pakkiesdräger … joa joa ! “ . Totdat we een bromfiets hadden. Toen konden we ‘brommers kiekn’, "ok op zundag".

NORMAAL / YouTube

2020-08-16

arne

ARNE

Er kwam een hulp in een kapperszaak in het dorp Aalten. Het was in het begin van de jaren ’70 van de vorige eeuw. Deze kapper was buitengewoon handig in het maken van kapsels welke mijn ouders niet toestonden. Ik werd steevast teruggestuurd om korter te worden gewiekt. De kapper beweerde bij de muziek vanuit de radio dat hij dat liedje zong, en dat hij liever op de Bühne stond dan met kam en schaar werken. Maar er moest ‘brood op de plank komen’. Mijn kapper was Arne Jansen.

ARNE JANSEN / YouTube

2020-08-15

jonathan

JONATHAN

Instagram. Oorspronkelijk alleen een dienst voor het delen van foto's, gelanceerd via iOS in oktober 2010. De foto van Kevin Systrom van een zwerfhond die bij een tacokraampje in Mexico zit, is de eerste afbeelding die ooit op Instagram is gedeeld. Vanaf juni 2013 is het mogelijk een 15-seconden video te delen. Een van de eerste video's op Instagram gaat over een zeemeeuw Jonathan ( verwijzend naar Jonathan Livingstone ) die langs de vuurtoren van Hellevoetsluis vliegt.

JONATHAN / YouTube

Music by / muziek van Neil Diamond

2020-08-14

doel

DOEL

Het lijkt alsof er een ramp heeft plaatsgevonden. De huizen zijn al een hele lange tijd niet meer bewoond. Om vandalisme tegen te gaan zijn ze dichtgetimmerd. Het betreden van de huizen is strafbaar en overlast en/of vandalisme wordt beboet. Dit dorp veranderde in zeer korte tijd spookdorp. Tot 1977 was Doel een zelfstandige gemeente met 1.300 inwoners.

DOEL   

2020-08-13

het is

ERICH FRIED

Het is onzin

zegt de reden
Het is wat het is
zegt de liefde

Het is onmogelijk
zegt de ervaring
Het is wat het is
zegt de liefde

ERICH FRIED   2020-08-11

jens


Jens, zo werd mijn broer genoemd en erkend in zijn laatste jaren door zijn vele vrienden … tóch vaak verguisd en onbemind … niet begrepen ook, maar wel begrepen door zijn kinderen ... door mij ... desondanks streed hij zijn strijd samen met zijn Geliefden tegen het Onmogelijke Onrecht … vandaag 8 jaar geleden … een foto van onze jacht naar oude tractoren ... zijn geliefde song ook …

MOODY BLUES / YouTube   

2020-08-10

rustig

Spiegel im Spiegel

Adem rustig in. Geen haast. De temperaturen in Europa liggen boven comfortzones. Geen plaats om te verstoppen. Massale lokale migratie naar het strand is te gevaarlijk voor kwetsbare mensen. Lokaal geblokkeerde wegen door verkeer verhogen de spanning. Blijf rustig. Lees een boek. Adem rustig.

дышать потихонечку   

2020-08-08

verandering


Binnenkort zijn er verkiezingen. Miljoenen inwoners zijn de zittende president en zijn regering zat: machtsmisbruik, repressie, recessie, fraude, geen aanpak van de werkeloosheid, ontkenning van het covid-19 virus, opsluiten van leden van de oppositie. Met muziek kan je oppositie voeren, zonder geweld. Zéker met “Verandering” van Tsoi. Stekker er uit ? Dan zingt men door.

Перемен   2020-08-07

nu

Leonard Cohen - To love Somebody (COVER)

Waar is de Tijd gebleven ? Ben je nog Gezond ? Is de Liefde gebleven ? Alle drie zijn ze kostbaar. Tijd is onomkeerbaar, Gezondheid is een gunst, Liefde is wederkerig.

“Waar Liefde is, is Leven” (Mahatma Gandhi). Aarzel niet om nu lief te hebben, om nu te leven !

COHEN / TO LOVE SOMEBODY

2020-08-05

eenzaamheid

COHEN / The Window

" Moge je omringd zijn door vrienden en familie, en als dit niet jouw lot is, mogen de zegeningen je dan in je eenzaamheid vinden. "

Hoe goed past dit bij de dagen van nu, bij de werkelijke of relatieve eenzaamheid van mensen in tijden van covid-19.

COHEN / THE WINDOW

2020-08-03

fiets


En dan opeens presenteert dit leven 2019-2020 het 'NIEUWE' ... Een dame 40- toonde haar vooruitgang in het leven ... Ze kocht gerookte knoflook, in het zuiden van Frankrijk, terwijl ze op haar fiets de omgeving verkende .... onderweg bezig haar hoofd te 'clearen' ... een mogelijke toekomst te bepalen ...

IK VLIEG UIT / YouTube

2020-08-02

dans

Save the Last Dance for Me ...

Ben ik in het verkeerde decennium geboren ? Was mijn jeugd een fase tussen de vooroorlogse periode ( WO2) en de vrijheden van de jaren zeventig ? Waarom moest ik mijn verworven vrijheden verbergen voor de ouders ? Waarom werden mijn beoogde vrijheden niet erkend ? Waarom kon ik niet dansen met mijn ouders ? Waar is de ‘move’ van mijn ouders ?

THE MOVE / YouTube

2020-08-01

strand

ALAN

Vandaag is een dag met zeer hoge temperaturen in Nederland ... we gaan naar het strand … Alan Kurdi was ook op het strand in 2015, een drie jaar oude Syrische jongen van Koerdische etnische afkomst wiens imago wereldwijd de krantenkoppen haalde nadat hij op 2 september 2015 verdronk in de Middellandse Zee. Hij en zijn familie waren vluchtelingen uit Syrië die Europa probeerden te bereiken. Foto's van zijn lichaam werden door Demir gemaakt en verspreidden zich snel over de hele wereld, hetgeen leidde tot internationale reacties. Wat hebben we hiervan geleerd ? Inderdaad, het is onze vrijheid om zomaar naar het strand te gaan ondanks de enorme files !

STRAND

2020-08-31

momenten


Er zijn van die momenten …

Er zijn van die momenten waarop je geraakt wordt, vanuit een onverwachte hoek, of vanuit een hoek waarvan je hoopt dat het plaats gaat vinden.

Het vertrek van een kind uit een gezin, het vertrek van een compleet gezin, of het verscheiden van je laatst overgebleven ouder, maar ook een onverwachte acceptatie om wie je bent.

Zoals vaak worden de emoties opgeroepen of versterkt door muziek. Kijk zelf maar wat er past bij welke emotie.

Ik vertrek / YouTube

Gabriellas sång / YouTube

2020-07-18

dans


De dans ... zeven maanden zonder een ‘dans van het leven’ … covid-19 regeert de wereld van het dagelijkse leven, en van de liefde … opgeven is geen optie want een ja-is-een-ja … teveel ja’s gingen reeds in rook op … er is veel stilte, maar het is met een doel, het is om ruimte te geven voor onze volgende dans, hier of daar ...

Just a dance / Bruce ( YouTube )

2020-07-15

ontdekking

.

Als je volwassen kind de ‘zeevonk’ niet kent, en jij het zelf ook nog niet eerder zag. Dan ga je om 01;00 uur in de ochtend naar het strand en ontdek je beiden een zeer prachtig natuurverschijnsel.

Zeevonk ( YouTube )

2020-07-04

dokter

Onze vader, onze vriend, onze dokter, is de regenboog gepasseerd. Zo'n geweldig verlies. Zo'n aardige persoon, zo'n fijne vader, zo'n fantastisch arts die er tot aan de laatste dag voor zijn patiënten was. Rust zacht lieve vader, lieve vriend, lieve dokter. Moskou.

SULIKO ( Alexandrov Ensemble )

2020-06-08

verjaardag


De verjaardag van vandaag is net voorbij. Neergeslagen door Covid-19. Je mag de straat niet op. Zelfs niet om je zieke vader te bezoeken.

YELLOW ( Scala / Coldplay )

2020-05-30

2020+


En wat gaat 2020 dan brengen ? Kunnen we verliezen netjes afsluiten zonder verwijten ? Gaan geliefden bij elkaar blijven, gaan geliefden elk een eigen weg, gaan geliefden elkaar weer snel zien ?

Met of Zonder JOU ( Scala / Coldplay )

2020-01-01

2019-


We sloten 2019 in zéér klein kring af, met verlies van mensen die er toe deden in Nederland en Estland.

Thanks for the Dance (Cohen)

2019-12-31