Lemson

L

Benzinepomp … luchthoorn bij aanmelding … plastic sponsje om de benzinetank ...

Lemson / Rijksstraatweg 298 / Nieuwenhoorn


J.van Marion (2)

In de jaren '50 van de vorige eeuw verhuisde J. van Marion naar de Rijksstraatweg, en daar startten ze in 1955 het dealerschap van DAF vrachtwagens , en in 1959 ook dat van DAF personenauto's . En niet te vergeten: de Shell-benzinepomp !

J. van Marion / Rijksstraatweg 252 / Nieuwenhoorn


't Zwaantje'

het 'Zwaantje' / 1920
het 'Zwaantje' / 1874 veiling
het 'Zwaantje' / 2023 ( afbeelding collectie PD )

Boerderij 't Zwaantje, gelegen op een markant punt, op de grens van Hellevoetsluis en Nieuwenhoorn. En gelegen langs de in de tijd van Napoleon aangelegde Rijksstraatweg.

links:

1874 05 05 veiling

2020 11 12 groothellevoet

2009 08 09 voornewiki


Uit het nieuws ( 1868 )


1868 - openbare verkoping - bouman


1868 - -vee-arts De Heer
Weg is het dorpsgezicht

Weg is het dorpsgezicht ...


Molen 'Zeezicht'

molen
molen 'Zeezicht'

Een zeer markante molen met een grote landschappelijke waarde , nog steeds. Maar met een sterke behindering in het 'draaien' door de beplanting en bewoning op zeer korte afstand.

Vinke

Opening van de winkel. Naast kaas en andere zuivel ook vleeswaren en ingeblikte groenten. De winkel werd in 1975 gesloten.

Van links naar rechts: Arie, Cor, de nu nog onbekende koelcel-man, Pietje, Marja, Arie en Stien. De winkel sloot in '75.

Vinke / Roosenhoeklaan 18-Kerkhoekstraat / Nieuwenhoorn


J.van Marion (1)

De garage van Van Marion heette "Voorne & Putten" and leverde Ford automobielen. Latere merken Studebaker , Hillman, Humber, Sunbeam en Talbot. Er was onvoldoende ruimte voor een showroom en een werkplaats op één plek, zodoende was de werkplaats op een andere plek in het dorp.

J. van Marion / Dorpsstraat A81 / Nieuwenhoorn


Dorpsstraat 35

Dorpsstraat 35 / Nieuwenhoorn / 2022

In het dorp Nieuwenhoorn is dit een wel heel bijzondere woning. De laatst bekende eigenaar was C.D. Visser, een kunstschilder met een accreditatie van de Kunstacademie te Brussel. Zijn zoon was een huisschilder. Momenteel ondergaat het pand een giga-verbouwing met respect aan de originele ornamenten.

Dorpsstraat 35 / Nieuwenhoorn / januari 2023


'De Kroon'

Café Stolk / collectie Fred van Bergen
De Kroon / collectie L.Mierop

De Kroon - voorheen 'Café Stolk' - was een ontmoetingspunt voor de inwoners van Nieuwenhoorn. Na een lange dag werken in de plaatselijke bedrijven, nabije havens en op het boerenland was het een fijne plek om tot rust te komne, om even bij te praten. En er was een grote kans dat je er handelsreizigers ontmoette naast de vakantiegangers met een focus op het strandleven en de aanleg van de Haringvlietdam. Menig verkering had hier zijn oorsprong, ruzies ook. Na diverse overnames en verbouwingen is de De Kroon nu een slaapplek voor vele werkers die hun diensten aanbieden in de kassen in de omgeving.

links:

2009 08 09 voornewiki / kees van rixoort


Drie filmpjes

Nieuwenhoorn 1966


Nieuwenhoorn 1966 - deel 2


Nieuwenhoorn 1955


'Spreeckonst' in Nieuwenhoorn (1635)

Spreeckonst ...


De kerk als schip

afbeelding uit het archief van L.Mierop

Deze kerk was er al voor het jaar 1400 ! De geschiedenis staat vermeld bij deze link . Wat een kostbaar bezit in dit dorp !

stadsmuseum hellevoetsluis

oude functie / streekarchief vp nl

nieuwe functie / voorne-putten nl

Hieronder een fraaie film van Jan Maasdam met betrekking tot de kerk en het dorp.

 

Molen 'A.Spoon'

 

Een wipmolen met een stelling, op de timmerschuur van A.Spoon aan de Oostdijk te Nieuwenhoorn. Het molentje dreef een lattenzager aan. Gesloopt in het jaar 1918.

 

Molendatabase

 

Streekarchief Voorne-Putten

 

 

 

 

 

 

afbeelding uit het archief van L.Mierop