" de wereld is een dorp, het dorp is een wereld "


weg is het dorpsgezicht

Weg is het dorpsgezicht / VoorneWikiwoontoren 1275-1305

Woontoren Nieuwenhoorn / picture  by A Speelmanwapen & wikipedia

  wapen & wikipedia

De meeste huizen in het dorp Nieuwenhoorn stonden langs de dijk, het dorp zelf bestond eigenlijk alleen uit de Dorpsstraat. Dat is een fenomeen dat alleen in Zuid-Holland en Zeeland bestaat: een weg op de dijk, en dwars op deze dijk een 'Voorstraat' en twee 'Achterstraten'. In Nieuwenhoorn was de Dorpsstraat aanvankelijk de enige 'dwarsstraat'.

de kerk als een schip

artikel DE KERK ALS EEN SCHIP / B.BENSCHOP'Spreeckonst' in Nieuwenhoorn

Artikel van R.BENSCHOP op de site van Stadsmusuem Hellevoetsluismolen 'Zeezicht'

Molen Zeezicht

Een zeer markante molen met een grote landschappelijke waarde, nog steeds. Maar met een sterke behindering in het 'draaien' door de beplanting en bewoning op zeer korte afstand.fort noorddijk

Fort Noorddijk / YouTube van Jan Maasdam

Fort Noorddijk ligt aan de Noorddijk in Nieuwenhoorn en was van 1884 tot 1945 een militair verdedigingswerk. Het Zuid-Hollands Landschap beheert nu het fort, zodat het behouden blijft voor toekomstige generaties. Dit fort maakte deel uit van de vroegere linie Brielle-Hellevoetsluis bestaant uit een door een gracht omgeven langgerekte omwalling met remise. Fort Noorddijk werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt als Wiederstandsnest 121. Het fort is nu een Rijksmonument.